Aktuálne 16.9.2008

Obranca či útočník?

Juraj Križko: „Ako útočník som sa nedostával do šancí.“

Futbalová verejnosť spája jeho meno s pozíciou hrotového hráča. Najhviezdnejšie chvíle prežil v zápase 10. kola uplynulej sezóny. Zlatým Moravciam nadelil v pamätnom súboji hetrik. Predtým a ani potom nič. Gólové suchoty. Aj preto sa Juraj Križko premiestnil z postu útočníka na pozíciu stopéra.

Križkove trápenie vyvrcholilo v smolnom zápase v Šali. „Mali sme tam hádam osem vyložených príležitostí. Ja, ako útočník, som nebol ani v jednej z nich. Bol som z toho sklamaný. Ale nebolo to iba v zápase s Duslom. Dostať sa do šance, bolo pre mňa problémom všeobecne,“ uvažuje Križko premýšľajúc nad poslednými zápasmi, v ktorých nie a nie dať gól. Práve po stretnutí na dolnom toku Váhu sa hráč s číslom 22 odhodlal k dôležitému kroku. „Na jednom z tréningov sme dostali postovú voľnosť. Každý sme si mohli vybrať miesto, kde chceme hrať. Zaradil som sa do obrany. Zrejme sa mi darilo, pretože po následnom rozhovore s trénerom sme sa dohodli, že by som to na tomto poste mohol vyskúšať,“ uvítal ponúknutú zmenu dobre stavaný futbalista.

Uvedomujúc si chýbajúcu kreativitu v ofenzívnej činnosti, začal naplno pracovať na zvýšení obranných parametrov. Po necelom týždni tréningov sa postavil do defenzívnej línie v prípravnom stretnutí v Nitre. Podal spoľahlivý a poctivý výkon. Vypýtal si ním miestenku do základnej jedenástky aj v nasledujúcej majstrovskej konfrontácii proti košickej rezerve. „V súťažnom zápase som hral v obrane naposledy ako dorastenec. A potom ešte polroka vo Veľkom Lapáši. Napriek tomu trvala moja aklimatizácia na staronový post pomerne krátko. V zápase mi veľmi pomáhal aj Csaba Szórád. Usmerňovali sme sa navzájom. Hralo sa mi dobre. Najmä po tom ako sme vsietili prvý gól,“ usmieva sa "Kaká", ako mu všetci spoluhráči v kabíne hovoria. Ktovie, trenčiansky hráč si možno bude musieť hľadať nový vzor. V obrane sa totiž zabýval takmer okamžite. Pri piatich góloch do košickej brány sa do streleckej listiny nezapísal ani raz. „Je mi to úplne jedno. Vyhrali sme. To je dôležité. A nie to či som dal gól ja, alebo niekto iný," mávne rukou.

Spoluprácu s novým partnerom v obrane si pochvaľoval aj brankár Miloš Volešák: „Nemal som prakticky žiadnu robotu. Myslím si, že Juro tam zapadol veľmi dobre. V zápase zbieral všetky hlavičky. S rovnakou istotou vystupuje aj na tréningoch.“ Na záver sme položili Križkovi jasnú otázku: „Si stále útočníkom, alebo si už obrancom?“ Po krátkom uvažovaní s úsmevom vyhlásil: „Viac sa cítim byť už obrancom.“

Autor: ms
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 29.3.2024

Gong | Musíme ďalej tvrdo pracovať a ťahať za jeden povraz

Naše mužstvo pod taktovkou trénera Iliju Stolicu čaká po reprezentačnej prestávke...

ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa