florbal 23.3.2017

Florbalisti po skvelom obrate v semifinále

Možno už ani najskalnejší fanúšikovia neverili v postup FBK AS Trenčín do semifinále play-off extraligy, keď v rozhodujúcom piatom zápase proti FbO Florko Košice svietil po prvej tretine na ukazovateli skóre stav 0:4. AS ale predviedlo nevídaný obrat a zvíťazilo napokon 7:4 (0:4, 2:0, 5:0). Sezóna sa tak skončila pre minuloročného finalistu z Košíc. Trenčanov už tento víkend čakajú prvé dva duely semifinále proti minuloročnému víťazovi extraligy a hlavnému ašpirantovi na titul ATU Košice.

Prvá tretina bola pre florbalistov AS Trenčín ako zo zlého sna. Košičanom v nej padlo do bránky snáď všetko, na čo siahli. Kanonádu Florka odštartoval v 3. min Vrábeľ, ktorý prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste – 0:1. Po ňom sa trafil Lukáš Blaško, ktorý využil rýchlu rozohrávku a dokonale zaskočil nepripravenú obranu AS – 0:2. Ako ďalší sa dokázal presadiť Vašíček. Šikovne využil nedostúpenie Kováča, na malom priestore sa obtočil okolo hráča AS a prestrelil Tureka. Kalich horkosti si domáci florbalisti vypili do dna, keď sa snažili vstreliť kontaktný gól, ale z rýchleho brejku inkasovali minútu pred koncom prvej dvadsaťminútovky z hokejky Jakuba Blaška. Domáci florbalisti mali pritom paradoxne viac z hry. Častú streľbu ale dokázal eliminovať hosťujúci brankár Kohút. Dlhé zvieranie vo vlastnom obrannom pásme Košičania takmer vždy umne dokázali ustáť a kontrovať rýchlymi protiútokmi. Taktika hostí hrať na nahadzované lopty pred Turekovu bránku a dorážať strely aktívnych obrancov, sa vyplatila.

V šatni Trenčanov bolo však aj cez prestávku cítiť obrovskú túžbu po víťazstve. Aj napriek nepriaznivému stavu si nikto z hráčov nepripúšťal koniec sezóny. Malé zmeny v zostave sa ukázali ako majstrovský ťah trénera a kapitána Juraja Matejku. Klapitu poslal na hrot napádať pomalých obrancov Florka a ten sa mu okamžite odmenil gólom – 1:4. Machara sa vrátil do obrany a skvele odoberal lopty košickým útočníkom, ktorým pomaly dochádzali sily. Stále viac sa uchyľovali k bráneniu náskoku na vlastnej polovičke. Trenčania po celú druhú tretinu doslova dusili hráčov Florka vo vlastnom obrannom pásme. Košičania sa bránili len odpálenými loptami a občasnými protiútokmi. Treba povedať, že ojedinelé šance fenomenálne pochytal Turek, ktorý bol v tomto zápase jednoznačne najlepším hráčom domácich. Na konci druhej časti sa podarilo trafiť aj Petrovi Helešovi a tak sa do šatní odchádzalo za stavu 2:4.

Do tretej tretiny vstúpili unaveným dojmom pôsobiaci hráči Florka a zdravo namotivovaní florbalisti AS odhodlaní strhnúť zápas na svoju stranu. Svojim druhým gólom v zápasu ju začal aktívny Klapita, ktorý využil v 45. min presilovú hru dorážkou popod bezmocného Kohúta – 3:4. Hneď v ďalšom striedaní sa presadil Ellinger výstavnou strelou od ľavého mantinelu, ktorá skončila v pravom hornom rohu Kohútovej bránky – 4:4. Diváci sa dostávali do eufórie a florbalisti AS stále útočili. Aktívnou hrou s menením si pozícii poľahky prekonávali nedôslednú osobnú obranu hostí. V 52. min zakončil akciu Peter Heleš, ktorému krásne do behu prihral Múčka. Trenčania sa tak dostali do vedenia v zápase 5:4! Ešte v tej istej minúte dokázal v ťažkej pozícii tečovať Matejkovu strelu Mikolaj a košickí hráči boli zrelí na uterák. Ani oddychový čas a následná hra bez brankára už Florku nepomohla. Zápas uzavrel strelou do prázdnej bránky cez celé ihrisko vo výbornej forme hrajúci Múčka – 7:4.

Prvotriedny obrat bol na svete a v M-Šport centre zaplnenom do posledného miesta mohli vypuknúť ovácie a radosť domácich hráčov a fanúšikov. V semifinále sa florbalisti AS Trenčín stretnú s minuloročným víťazom extraligy ATU Košice. Prvé dva zápasy sa odohrajú už tento víkend v sobotu a nedeľu (25. a 26. marca) v Košiciach. Najbližší domáci zápas čaká Trenčanov v sobotu 1. apríla.

FBK AS Trenčín – FbO Florko Košice 7:4 (0:4, 2:0, 5:0) - konečný stav série 3:2

Góly: 24. Klapita (Matejka), 40. Peter Heleš (Dávidek), 45. Klapita (Peter Heleš), 47. Ellinger (Dávidek), 52. Peter Heleš (Múčka), 52. Mikolaj (Matejka), 59. Múčka - 3. Vrábeľ (Kešelák), 9. Lukáš Blaško (Melega), 15. Vašíček (Dugas), 19. Jakub Blaško (Kešelák)

Vylúčení: 1:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 350 divákov

AS: Turek – Pavol Heleš, Kováč, Machara, Dávidek – Klapita, Matejka, Mikolaj – Meliš, Peter Heleš, Mandinec – Žiaček, Múčka, Ellinger – Seewald

Florko: Kohút – Vašíček, Lukáš Blaško, Jakub Blaško, Brunacký, Konečný, Dugas, Kešelák, Dominik Vrábeľ, Kátlovský, Meliš, Melega, Lukáš Vrábeľ, Vojna, Marčák 

Autor: astn
Rozpis zápasov
1:2 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
18:00 Skalica
NIKÉ LIGA, 29. kolo, 27.4.2024
MFK Skalica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 24.4.2024

Akadémia | Gatorade hráčom mesiaca Nicolas Nižňanský

Gatorade hráčom mesiaca mládežníckej akadémie AS Trenčín sa stal Nicolas Nižňanský z...

ASTV 23.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti FC Spartak Trnava

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti FC Spartak Trnava (2:2).

ASTV 22.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti FC Petržalka

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti FC Petržalka (1:0).

Fotogalérie 21.4.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti FC Košice

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 6. kola nadstavby Niké ligy proti FC Košice (1:2).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa