Zápasy - archiv 14.1.2010

Rokovania o výstavbe akadémie pokročili

AS sa snaží dotiahnuť do úspešného konca rokovania o výstavbe tréningového centra v Trenčianskych Stankovciach.

Vedenie AS Trenčín sa snaží dotiahnuť do úspešného konca rokovania o výstavbe tréningového centra v Trenčianskych Stankovciach. Záverečné mesiace uplynulého roka priniesli v tomto smere  posun a tento rok by mal byť pre niekoľkomiliónový projekt osudovým. „Som rád, že po jeden a polročných rokovaniach s predstaviteľmi obce a obecného zastupiteľstva sme dospeli k určitým záverom. Väčšina poslancov sa s myšlienkou  stotožnila,“ prezradil horúcu informáciu generálny manažér klubu Róbert Rybníček.

Výkonný šéf klubu pokračoval v rokovaniach ohľadom úspešnej realizácie futbalovej akadémie a tréningového centra aj v úvodných dňoch nového roka. „Prostredníctvom pani starostky Beňovičovej sme v jednaní s obcou. V najbližšej dobe by sme mali predložiť obecným poslancom na odsúhlasenie vzájomné memorandum, ktoré by bolo základom zmluvy o budúcej zmluve. Ak sa nám podarí schváliť memorandum, bude to veľký krok vpred. Následne môžeme pristúpiť ku konkrétnym riešeniam,“ povedal R. Rybníček a dodal viac informácií: „Klub má záujem o kúpu pozemkov v rámci areálu určeného na športovo-rekreačnú zónu, prenájom reštaurácie s hotelom a následne budovanie ihrísk.“

Vízia a filozofia projektu

AS chce vytvoriť futbalovú akadémiu s tréningovým centrom pre mladých hráčov. Keďže klub s množstvom reprezentantov a úspešných mládežníckych tímov má veľký nedostatok hracích plôch, je vytvorenie nových ihrísk nepostrádateľné pre ďalší rast a napredovanie. Vytvorené zázemie by využívalo samozrejme aj prvé mužstvo.

„V súčinnosti s obcou a futbalovým klubom v Trenčianskych Stankovciach chceme vytvoriť mladým chlapcom zastupujúcim oba kluby adekvátne podmienky na ich športový rast. Obec získa investície do športovej zóny, skrášlenie už dnes atraktívneho areálu a vytvorenie ďalšieho športového vyžitia aj pre verejnosť. Tieto základné rysy môžu byť pozitívom nielen pre samotné Trenčianske Stankovce, ale aj celú priľahlú lokalitu,“ tvrdí R. Rybníček.

Chýbajúce športové plochy, zázemie pre rast

Klub pochopil, že cesta nahor  bude dlhšia, ako bol pôvodný zámer. Každý trvalejší úspech musí byť postavený na pevných základoch a fungujúcom zázemí. Dnes je aj na podobe prvého mužstva AS jasne vidieť, že jediná možná cesta napredovania klubu je výchova vlastných hráčov. Venujú sa tomu aj oveľa bohatšie a tradičnejšie kluby.

„Tréningové podmienky nie sú adekvátne tomu, aby sme súčasnú úroveň výchovy talentov mohli zvýšiť na základe našich predstáv. Preto nám veľmi záleží na vytvorení pevného zázemia,“ povedal generálny manažér AS a pokračuje: „Veríme, že nový areál by mohol vytvoriť niečo, ako fungujúce srdce  nášho klubu.“ Všetci hráči, od tých najmenších, by mali k dispozícii reštauráciu so svojou stravou, podmienky na oddych, tréningové plochy, posilňovňu, miestnosti na individuálnu výučbu a ďalšie dnes už normálne veci.

„Tento smer rozvoja klubov je všade vo svete. Podobné tréningové akadémie majú nielen veľké, ale aj priemerné kluby v Anglicku, Nemecku alebo Holandsku. Ak by sa nám to podarilo dotiahnuť do úspešného konca, naša ďalšia cesta môže byť ďaleko otvorenejšia a kvalitnejšia,“ verí trenčiansky GM.

Investícia až do 10 miliónov eur

Projekt bude v prípade jeho realizácie rozložený do niekoľkých fáz. „Investícia bude určite náročná a preto bude treba združiť viaceré prostriedky a využiť všetky možné zdroje financovania. Celý objekt aj na základe zistených informácií z podobných projektov, by mohol ísť až do výšky osem alebo desať miliónov eur. Ak uspejeme, čaká nás etapovitá výstavba na niekoľko rokov. Dnes je však predčasné povedať niečo presnejšie,“ dal nahliadnuť do plánov R. Rybníček.
„Tento rok by sme sa chceli posunúť k podpisu jednotlivých zmlúv. Možno by sme začali s výstavbou niektorých častí nového areálu. Celý projekt je však veľmi náročný a dokedy nie sú podpísané dohody, môže sa udiať čokoľvek. Treba dotiahnuť veci týkajúce sa už konkrétnych plánov, ktoré sú z dôvodu neistej realizácie zatiaľ iba načrtnuté. Taktiež treba získať stavebné povolenia. Verím však, že sa nám čoskoro podarí urobiť náležité kroky a tým celý projekt naštartovať.“

Nájsť miesto pre športový areál nie je jednoduché

Hľadanie podobnej zóny nie je v dnešnej dobe najjednoduchšou úlohou. Obce a mestá sa totiž často uchyľujú k zmene svojich zámerov a prednosť dostávajú komerčnejšie projekty. „Presne tak, nie je to jednoduché. Miestni občania a zástupcovia obce sa v prvom rade musia stotožniť s projektom. Nie je dobré, ak by ľudia mali pocit, že náš klub chce niekomu niečo zobrať. Z nášho pohľadu však nejde o ďalšie komerčné využitie pozemkov na stavbu domov alebo závodov. Pôjde o takmer nenávratnú investíciu, ktorú môže splatiť iba výchova hráčov. Možno raz vďaka tomu niekoho lukratívne predáme, ale dnes to je iba v oblasti teórie a túžby. Preto sme hľadali partnera v rámci obcí, ktorí pochopia zámer, a vytvoria podmienky na realizáciu projektu,“ povedal R. Rybníček.

Budú Trenčianske Stankovce rezervou AS?

Najmä miestnych zaujíma, či príchod silnejšieho futbalového subjektu nebude znamenať koniec miestneho futbalu. „Viem, že v súvislosti s projektom sa môže hovoriť o pohltení domáceho klubu. V týchto sférach však vôbec neuvažujeme. Už dnes máme vytvorené nadštandardné vzťahy, keďže tam hrajú štyria naši futbalisti. Ak chcú dva subjekty žiť na jednom mieste, musia nájsť možnosti spolupráce. Určite nájdeme spoločnú cestu. Iba čas ukáže, akým smerom sa budú uberať oficiálne vzťahy spomenutých klubov,“ dodal generálny manažér AS.

Autor: mg
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 28.3.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite...

ASTV 22.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti 1. FC TATRAN Prešov.

ASTV 21.3.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac február

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

Fotogalérie 19.3.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti MFK Skalica

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 2. kola nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa