Aktuálne 15.8.2022

2. ročník Memoriálu Jána Cellera už tento piatok!

V dňoch 19.-21.8.2022 sa v Športovej hale na Sihoti uskutoční turnaj chlapcov ročník nar. 2004 a mladší.

Sme veľmi radi, že po vydarenom prvom ročníku Memoriálu Jána Cellera sa nám podarilo zorganizovať aj pokračovanie tohto turnaja pre chlapcov aj dievčatá. V prvom termíne 19.- 21.8.2022 sa na domácej palubovke predstavia naši chlapci postupne proti tímom Považskej Bystrice, Svitu, Čani a českému Zlínu. Zároveň nás veľmi mrzí, že sa nám na poslednú chvíľu odhlásilo jedno družstvo a do dnešného dňa nie je v našich silách nájsť za neho náhradu. Preto budú mať možnosť zahrať si kvalitné zápasy naši kadeti ako šiesty tím tohto krásneho turnaja.



Predstavme si našich súperov:


  • IMC Slovakia Považská Bystrica

Basketbal v Považskej Bystrici má už viac ako 60-ročnú tradíciu, prvý oficiálny oddiel bol založený v roku 1955. Novšia história sa datuje približne 20 rokov dozadu s príchodom firmy IMC Slovakia, s.r.o., ako hlavného sponzora a podporovateľa. Prioritou je výchova basketbalovej mládeže, družstvo Mužov zložené skoro výhradne len z našich odchovancov pôsobí v 1.lige. Viacero našich odchovancov sa presadilo do extraligových celkov a reprezentačných výberov všetkých vekových kategórií. 

Naše družstvá získali 9 titulov Majstra Slovenska v rôznych kategóriách a viacero ďalších medailových umiestnení. K našim odchovancom patria Šimon Krajčovič, Mário Ihring, Jakub Petráš, Michal Čekovský, Ivan Židzik a viacerí ďalší bývalí extraligoví hráči.
V sezóne 2022/2023 budeme mať v súťažiach SBA šesť chlapčenských a jedno dievčenské družstvo.

  • BKM Iskra Svit

Basketbalový klub mládeže Svit bol zaregistrovaný na Ministerstve spravodlivosti SR dňa 17.1.2001. Zakladajúcimi členmi boli vtedajší tréneri mládežníckych družstiev vo Svite a v Poprade a funkcionári klubu.

Podstatou vzniku klubu bola skutočnosť, že činnosť mládežníckych družstiev fungovala bez financií a to zo zotrvačnosti a to aj napriek skutočnosti, že v lete 2000 sa dohodli subjekty BK Chemosvit Svit, ktorý do tej doby zastrešoval mládežnícky basketbal a novovzniknutý subjekt Športový klub Svit, o prechode mládeže pod novovzniknutý subjekt.

Basketbalový klub mládeže Svit prebral celý kmeň hráčov, vstúpil do rozbehnutej sezóny 2000/2001 a úspešne ju dokončil.

Následne v ďalších sezónach pôsobil v celoslovenských a regionálnych súťažiach priemerne s 8 družstvami a dosahoval výrazné úspechy.

V súčasnosti Basketbalový klub mládeže zastrešuje 8 družstiev, ktoré tvoria celú basketbalovú pyramídu. Paralelne fungujú pod hlavičkou BKM aj 2 prípravky v mestách Svit a Poprad.

Úzka spolupráca s extraligovým družstvom Iskra Svit dáva možnosť všetkým hráčom BKM zúčastňovať sa na extraligových zápasoch a naopak hráči Iskry Svit sa aktívne zúčastňujú tréningového procesu mládežníckych družstiev a odovzdávajú svojim mladým kolegom obrovské skúsenosti.

  • BA Čaňa

Obec Čaňa leží cca 10 km od Košíc, v súčasnej dobe je jednou z najväčších obcí na Slovensku - má asi 6200 obyvateľov, v obci je Základná škola, ktorá má v dnešnej dobe asi 700 žiakov a práve na tejto škole si našiel svoj domov aj basketbal. V školskom roku 2014-15 vznikol v Čani z iniciatívy vtedajšieho riaditeľ ZŠ basketbalový krúžok chlapcov, ktorý v nasledujúcich 2 školských rokoch pomaly rástol, pridávali sa aj dievčatá, pričom sme sa ako ZŠ Čaňa pravidelne zúčastňovali Minibasketbalovej ligy v Košiciach, ktorá v tých časoch perfektne fungovala na mesačnej báze turnajov. V roku 2017 sme spolu s rodičmi detí a vedením obce dospeli k záveru, že založíme aj oficiálny klub a tak po splnení všetkých podmienok nás 28.4.2017 zaregistrovali ako Basketbalovú akadémiu Čaňa. Od sezóny 2017-18 sme už pravidelnými účastníkmi súťaží riadených SBA - začali sme v kategóriách starší minižiaci U12 resp. staršie minižiačky U12,v tejto sezóne budeme mať oficiálne už 9 družstiev. 

V predošlej sezóne 2021-22 sme mali 108 aktívnych členov v 8 tréningových skupinách - v drvivej väčšine žiakov ZŠ Čaňa a žiakov z okolitých obcí. V najstarších kategóriách za nás už hrajú aj deti z Košíc, Michaloviec či Rožňavy. Napriek tomu, že fungujeme pomerne krátko, zaznamenali sme v predošlých sezónach niekoľko účastí na finálových turnajoch o Majstra SR : 2018-19 : Starší minižiaci U12 - 6.miesto,Mladší žiaci U13 - 5.miesto, 2019-20 : Mladší žiaci U13 - 7.miesto, Žiaci U14 - 7.miesto, 2020-21 : Staršie žiačky U15 - 7.miesto, 2021-22 : Kadetky U17 - 8.miesto.
Okrem toho sa pravidelne zúčastňujeme turnajov na rôznych miestach - boli sme v Radome (Poľsko), Ostrave (Česko), Nyiregyháze (Maďarsko), Trenčíne, Michalovciach, Kežmarku, Košiciach. Turnaje Minibasketbalovej ligy sme absolvovali aj v Lučenci, Starej Ľubovni, Poprade, Rožňave, Levoči, Košiciach i u nás v Čani. V súčasnej dobe už máme aj 1 reprezentantku Slovenska - na mládežníckej olympiáde EYOF v Banskej Bystrici bola členkou družstva Slovenska U16 Nataša Kaňuchová.

  • SKB Zlín

Oddiel basketbalu vznikol v Zlíne v roku 1941 v rámci SK Baťa. V roku 1953 založil Otakar Klos oddiel pri TJ Gottwaldov a položil tak definitívny základný kameň moderného basketbalu v Zlíne.

Doteraz najväčším úspechom zlínskeho basketbalu je účasť ženského oddielu v najvyššej súťaži medzi rokmi 1968-1970. Počas svojej histórie klub vychoval niekoľko reprezentantov, taktiež olympionika, reprezentanta a mnohonásobného majstra ČSR Jana Blažka, alebo jednu z najlepších basketbalistiek českej histórie Irmu Valovú, najvyššiu súťaž hral aj Karel Jajtner a Roman Krämer, ktorý sa stal kapitánom slovenskej reprezentácie.

V dnešnej dobe je hlavným cieľom klubu rozvoj mládežníckeho basketbalu. V SKB Zlín v súčasnosti športuje 240 chlapcov a dievčat, organizovaných v 13. súťažných družstvách. Muži hrajú dlhodobo druhú najvyššiu súťaž.


Už čoskoro sa dozviete aj presný rozpis všetkých zápasov. Veríme, že si nájdete cestu do športovej haly a povzbudíte našich chalanov.

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 25.4.2024

REPORT MLÁDEŽE - 20.- 21.4.2024 - DIEVČATÁ

Počas posledného víkendu sa z dievčenských kategórií predstavili v štyroch zápasoch staršie...

Aktuálne 23.4.2024

REPORT MLÁDEŽE - 20.- 21.4.2024 - CHLAPCI

Chlapci z mikroligy odohrali v sobotu posledné dva zápasy sezóny, kadeti v nedeľu deklasovali...

Aktuálne 23.4.2024

Výsledkový sumár | 20. - 21.4.2024

Naše mládežnícke kategórie majú za sebou veľmi úspešný víkend, keď zo siedmych zápasov bolo až 5...

Aktuálne 22.4.2024

UMB sa ujala vedenia v sérii 1:0

V sobotu 20.4.2024 sa naše ženy predstavili v zápase o umiestnenie na palubovke UMB Banskej Bystrice.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA