Aktuálne 23.6.2023

Hodnotenie sezóny 2022/23 - staršie žiačky

O celej sezóne sme sa porozprávali s hlavným trénerom aj asistentom.

Kategóriu starších žiačok viedol v uplynulej sezóne tréner Richard Ďorďai ml., asistoval mu Jaroslav Vida. Dievčatá sa predstavili v lige Mimo súťaž, takže za ňu nastupovali dievčatá narodené 2007-2009.

Dievčatá odohrali 22 zápasov, z toho sa 9 krát tešili z výhry. Najvyššie víťazstvo dosiahli proti Vráblom 65:21, najvyšším rozdielom prehrali proti Popradu v nadstavbovej časti.

Najväčšou bodovou líderkou bola Simona Kozáková s vyše 18 bodmi na zápas, na doskokoch svoj tím držala najmä Aneta Lipková s 8,5 doskokom na zápas. Asistenciami prispela najviac Tereza Škultétyová, prihrala na kôš 63 krát, čo je 3,2 asistencie na zápas.

Ani v celoslovenských štatistikách sa naše hráčky nestratili. Simona Kozáková skončila na 2. mieste v bodoch na zápas (18,2), Aneta Lipková na 10. mieste v doskokoch na zápas (8,5) a Tereza Škultétyová na 5. mieste v asistenciách medzi všetkými staršími žiačkami na Slovensku.

Staršie žiačky sa celkovo umiestnili na 10. mieste na Slovensku.



O sezóne sme sa porozprávali s trénerom Richardom Ďorďaiom ml.:

Ako hodnotíš sezónu 2022/23?

"Za mňa to bola úžasná sezóna plná zážitkov, emócii, smiechu a aj plaču. Som vďačný babám a celému klubu za celú sezónu, počas ktorej sa o nás starali a snažili sa nám poskytnúť to najlepšie čo vedeli. Teším sa na budúcu sezónu, lebo tento tím ešte zďaleka neukázal to čo je v nich."

Aký progres spravili tvoje hráčky od augusta až do teraz, v čom sa zlepšili, na čom si s nimi pracoval?

"Baby sa posunuli extrémne dopredu. Každá jedna sa zlepšila v driblingových zručnostiach a tak isto sa lepšie orientovali v herných systémoch. Počas celej sezóny sme mali ale veľa práce. Tým, že baby hrajú basketbal kratšie ako ostatné tímy, naša cesta bola tým pádom dvakrát taká náročná. Snažili sme sa zlepšovať nielen dribling, ale taktiež aj streľbu po prihrávke, streľbu v pohybe, streľbu po driblingu. Určite aj rôzne typy zakončenia, ktoré baby potom vedeli preniesť do zápasu."

Si spokojný s tréningovým procesom počas sezóny?

"Čo sa týka tréningového procesu babám nemám čo vytknúť. Na každom jednom tréningu bolo maximálne nasadenie a 100% koncentrácia. Samozrejme, že to nebolo celu sezónu takto. Aj oni sú ešte stále mladé dievčatá, ktoré sa potrebujú na tréningoch aj zabávať. To znamená, že jeden až dva tréningy v mesiaci boli uvoľnenejšie a vďaka tomu si myslím, že si baby vedeli aj trochu oddýchnuť od toho všetkého." 

Na ktoré zápasy budeš najviac spomínať?

"Počas celej sezóny a všetkých zápasoch sa mi do pamäte vryli dva zápasy. Prvý zápas bol proti Starej Turej. Tento zápas ukázal mne aj bábam, že môžu hrať už s akýmkoľvek súperom. Myslím si, že ak poviem, že to bol ich najlepší zápas aký som pri nich zažil a videl, nebudem ani trochu klamať. Ale je tu aj ten druhý zápas. Na tento by som čo najradšej zabudol. Bohužiaľ aj takéto zápasy sú a posúvajú vás ďalej. Bolo to stretnutie v Žiline, proti ktorej sme nastúpili s cieľom vyhrať. Prvá štvrtina vyzerala tak, že všetko pôjde ako sme si to predstavovali. No opak bol pravdou. Ten zápas od druhej štvrtiny sme na plnej čiare prehrali a odflákli. Ale aj vďaka tomuto sa ukázala sila tímu. Počas ďalších týždňov sa baby na tréningoch zmenili. Ich nastavenie v hlave bolo len o tom aby sa toto už nikdy nestalo. To mi ukázalo aká sila a budúcnosť je v tomto družstve." 

Čo považuješ za silnú stránku svojho tímu, a v čom ste naopak najviac v zápasoch strácali?

"Na zápasoch sme ukázali obrovskú silu v tom, že aj keď možno baby zaostávajú o tie 2-3 roky oproti ostatným v herných činnostiach jednotlivca, my sme boli tí, čo si užívali tie zápasy a radovali sa z každej vydarenej akcie, každého bloku, každej získanej lopty a taktiež z každého jedného koša. No myslím si, že aj ako tréner som spravil niekde chyby, ktoré sa ukázali aj v zápasoch. Mali sme nedostatočnú kondíciu. Vedeli sme hrať vyrovnanú partiu do polčasu, kde nám naše sily došli. Potom sme sa už nevedeli vrátiť do zápasu."

Ktoré hráčky by si vyzdvihol za celú sezónu, za progres, nasadenie, dochádzku, tímovosť atď..?

"Chcel by som ale za celu sezónu vyzdvihnúť tri hráčky. Prvá je Anetka "Feri" Lipková. Anetka ako naša pivotka spravila obrovský progres. Musím povedať, že v nej vidím tak trochu aj budúcnosť v našich pivotkách. Je to hráčka, ktorá na ihrisku vypľuje aj dušu. Obetuje sa kvôli každej lopte a nikdy vám nič neodflákne. Druhá hráčka je Nelka Novotná. Nelka taktiež ako Anetka spravila veľký progres. Má výbornú streľbu, ktorú ale musíme ešte stále zlepšovať. Je to výbušná a rýchlostne dobre vybavená hráčka. Má jeden malý, ale veľmi dôležitý nedostatok, ktorý sa snažíme odstrániť. Je to jej sebavedomie a hlava. Ľahko sa vie rozptýliť na blbostiach. Ale keď toto odstráni bude z nej vynikajúca hráčka, ktorú bude ťažko zastaviť. Tretia hráčka je Katka Matúšová. Katka na začiatku sezóny mala menší výkonnostný výpadok, ktorý ale v strede sezóny napravila a bola to zase tá Katka, ktorú sme všetci poznali predtým. Má vynikajúcu obranu, skvelý dribling. Je to hráčka, ktorá vám možno nedá 30 bodov, ale odvedie vám tú špinavú robotu, ktorú ostatní neurobia. Tieto tri hráčky spravili za mňa najväčší progres. Jedna veľká vďaka patrí ale aj Simči Kozákovej. Pomáhala nám celu sezónu a myslím si, že vďaka nej sa nám podarilo vyhrávať a uhrať výborné výsledky s ťažkými súpermi. Bola to neskutočná pomoc pre baby, ktorým sa vlastne celú sezónu snažila pomôcť aj napriek tomu, že hrávala za staršiu kategóriu."

MVP sezóny?

"Je tu ale jedna hráčka, ktorú som nespomenul a je za mňa MVP sezóny. Je to hráčka s číslom 40 na drese Terezka Škultétyová. Terezka sa v jej mladom veku vedela presadiť bez žiadneho problému proti starším hráčkam. Preto bola posunutá niekedy aj k našim kadetkám na zápasy, kde sa taktiež nebála a hrala sebavedomo. Myslím si, že sa zaslúžene dostala aj do výberu Slovenskej reprezentácie do 14 rokov."



Pri družstve pôsobil aj asistent družstva Jaroslav Vida, ktorého sme sa taktiež spýtali pár otázok.

Ako hodnotíš sezónu 2022/23?

"Za mňa bola táto sezóna úspešná. V porovnaní s minulou bolo viac víťazstiev, aj keď niektoré, ako sa hovorí, s odretými ušami. Myslím, že baby spravili veľký herný pokrok. Dokázali byť vyrovnaným súperom vyspelým tímom s dlhoročnou históriou." 

Na čom bude treba s vašimi hráčkami najviac popracovať do ďalšej sezóny?

"Čo ma však mrzí a na čo bude treba v budúcej sezóne dať väčší dôraz je kondička, ktorá bola našou asi najväčšou slabinou. Prvú polovicu zápasov sme hrali pekný basketbal, ako náhle odišli sily prestali sme hrať svoju hru a aj mentálne nastavenie hráčok išlo dole. Napriek tomu, ako som už vyššie písal, dievčatá spravili veľký pokrok, máme na čom stavať a nebojím sa novej sezóny. Dievčatá sa veľa naučili v zmysle riešenia štandardných herných situácii, veľa sme pracovali na zlepšení zručností čo zvládli na výbornú. Myslím, že v novej sezóne treba dať dôraz aj na to, aby sa hráčky nebáli použiť naučené priamo v hre. Baby sú skvelý kolektív a som na ne veľmi pyšný."

Vyzdvihni tri hráčky z tímu.

"Za mňa by som vyzdvihol asi Nelku Novotnú, ktorá zlepšila svoje odhodlanie hrať do koša a za jej rýchlosť. Anet "Feri" Lipková, ktorá sa ukázala ako dobrá voľba na pozícii pivotky a v posledných zápasoch som pozoroval veľké zlepšenie v streľbe zo stredných vzdialeností. Tretia hráčka je Katka Matúšová, ktorá sa akoby v polovici sezóny prebudila zo zimného spánku a jej zlepšenie bolo viditeľné vo všetkých trénovaných činnostiach aj v zápasoch."


Na sezónu sme sa spýtali aj MVP Terezy Škultétyovej:

Ako hodnotíš celú sezónu 2022/23? 

"Sezónu 2022/23 hodnotím dobre, no nie najlepšie. Mrzia ma zápasy proti Piešťanom či Starej Turej, v ktorých sme mali na body, no stratili sme ich zlými výkonmi v druhých polčasoch. To je jedna z veľa vecí, na ktorej budeme musieť popracovať. Na tréningoch sme sa vždy bavili basketbalom, aj keď to nebolo vždy najlepšie a zápasy sme sa snažili čo najviac užiť a ukázať, že vieme hrať basketbal."

Na ktoré zápasy budeš rada spomínať a prečo? 

"Zápasy z Ostravy budú vždy moje najobľúbenejšie. Na nich sme každá hrali uvoľnene, bavili sa basketbalom a neriešili aký bude výsledok."

Ako vnímaš to, že ťa tréner zvolil MVP, čím si myslíš, že si to dosiahla? 

"Veľmi si to vážim a som vďačná za toto ocenenie. Na tréningoch či zápasoch som tvrdo pracovala, čo som neskôr predala do hry, čo mi dodalo sebavedomie. Musím ale ďalej pracovať a zlepšovať sa aby som bola lepšia a lepšia, lebo tak ma to baví."



Hráčky, ktoré nastúpili v aspoň jednom zápase v tejto sezóne (za menom súčet strelených bodov v sezóne):

KOZÁKOVÁ Simona 348, ŠKULTÉTYOVÁ Tereza 110, LIPTÁKOVÁ Michaela 67, LIPKOVÁ Aneta 62, MOLNÁROVÁ Clarissa 43, NOVOTNÁ Nela 41, KIKUŠOVÁ Michaela 39, MATÚŠOVÁ Katarína 26, NEBUSOVÁ Darina 22, VIDA Zoe 10, HRNČÁROVÁ Ivana 10, GABRIELOVÁ Sára Zoe 9, PANÁKOVÁ Amélia 9, MOJSILOVIĆ Lara 4, LIPTÁKOVÁ Júlia 3, KOHÚTOVÁ Dominika, SUCHÁ Vanesa.

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - DIEVČATÁ

V sobotu odohrali staršie minižiačky dva zápasy nadstavby o umiestnenie na turnaji vo Vrábľoch.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - CHLAPCI

V sobotu odohrali mladší minižiaci dva zápasy na turnaji v Bratislave.

Aktuálne 6.5.2024

Výsledkový sumár | 4.5.2024

Minikategórie majú za sebou ďalšie zápasy, z výhry sa tešili iba dievčatá.

Aktuálne 3.5.2024

Program zápasov | 4.5.2024

V sobotu odohrajú naše mládežnícke tímy zápasy na palubovkách súperov. Držíme palce.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA  Lucka