Aktuálne 29.6.2023

Hodnotenie sezóny 2022/23 - mladí muži U23

O celej sezóne sme sa porozprávali s hlavnou trénerkou aj asistentom.

Mladí muži U23 sa v sezóne 2022/23 predstavili v spoločnej súťaži 1.ligy mužov + U23. Družstvo viedla hlavná trénerka Mária Felixová, asistoval jej Andrej Heleš. V tíme nastupovali hráči ročníkov narodenia 2001-2007, a vekový priemer tímu bol 17,6 roka.

Za sezónu odohrali 18 zápasov, z toho sa 2 krát tešili z výhry. Vzhľadom na to, že hrali súťaž aj proti extraligovým "B tímom", bol ich vek a skúsenosti v zápasoch citeľné. Najvyššiu prehru uštedril našim hráčom hneď v prvom zápase Svit, naopak najvyššiu výhru dosiahli v poslednom zápase proti Handlovej 77:51.

V bodoch ťahal družstvo Matúš Nebus s 271 bodmi, na doskokoch dominoval Juraj Repka so 135 doskokmi. So 48 asistenciami pomohol tímu najviac Ondrej Nebus.

V celoslovenských štatistikách spojenej ligy je na 9. mieste streľby spod koša Juraj Repka so 70,3 % úspešnosťou, ktorému patrí aj 1. miesto v streľbe za 3 body, kedy z jedného pokusu premenil jeden :) Patrí mu aj 8. miesto v percentuálnej úspešnosti streľby celkovo, keď zo 171 pokusov premenil 104 čo je 60,8 %. V celkovom súčte striel za 2 body je lídrom ligy na 1. mieste Matúš Nebus s 51 košmi a na 3. mieste Juraj Repka so 40 košmi.

Keď sme sa pozreli na štatistiky konkrétne pre kategóriu U23 (mimo 1.ligy), tam sa zapísalo viac hráčov. Na 6. mieste v bodoch na zápas je náš Matúš Nebus s 15,05 bodmi na zápas a na 9. mieste Juraj Repka s 13,4 bodmi na zápas. Rovnaká dvojica je aj v doskokoch na zápas, na 7. mieste Juraj Repka so 7,5 doskokmi a na 9. mieste Matúš Nebus s 6,6 doskoku na zápas. V asistenciách patrí 5. miesto Ondrejovi Nebusovi s priemerom 2,75 na zápas a 10. miesto Matúšovi Nebusovi s 2,27 asistencie na zápas. V streľbe za 2 body je na 7. mieste Adam Greguš so 72,7% úspešnosťou. V hernej produktivite hráčov do 23 rokov je Juraj Repka na 7. mieste s priemerom 17,4 na zápas. 

Mladí muži U23 na Majstrovstvách Slovenska tejto kategórie vybojovali bronzové medaile a umiestnili sa na 3. mieste.



O sezóne sme sa porozprávali s hlavnou trénerkou Máriou Felixovou:

Ako hodnotíš sezónu 2022/23?

"Keď sa spätne obzriem za celou sezónou, myslím si že bola úspešná. Výsledkovo to tak isto nevyzerá, ale pre náš mladý tím to bolo veľmi náročné. Museli sme sa vysporiadať s naozaj kvalitnými tímami, s hráčmi, ktorí hrávajú basket pomaly dlhšie než sú moji hráči na svete a taktiež sme sa museli popasovať s výškovým, ale aj váhovým deficitom. Keď si to spojíme s tým, že niektorí naši súperi mali a majú extraligové skúsenosti, tak si moji hráči zaslúžia za celý odmakaný rok veľkú pochvalu. Nemôžem nespomenúť zisk zlatej medaile na domácom turnaji, bronzu na turnaji v Ostrave a tiež 3. miesto na Final Four M-SR. Ďakujem im za sezónu, asistentovi za pomoc, rodičom a fanúšikom za podporu a klubu za príležitosť."

Aký progres spravili tvoji hráči od augusta až do teraz, v čom sa zlepšili, na čom si s nimi pracovala?

"Slovo progres je to, čo vyjadruje celý posledný rok v tíme. Od začiatku sme pracovali na správnom pohybe v útoku, na agresivite v obrane a vlastne na všetkých individuálnych aj kolektívnych činnostiach, ktoré sa s veľkým basketom spájajú. Už v prvom zápase sme sa stretli so zónovým celoplošným pressingom, postupne s rôznymi typmi obrán či riešenia clôn, s ktorými sme sa rok predtým v juniorke nestretli. Taktiež sme pracovali na tom, ako sa vedieť presadiť proti fyzicky vyspelejším tímom v útoku, na kvalite prihrávky a streľbe z diaľky, ktorá sa od zápasu k zápasu zlepšovala."

Si spokojná s tréningovým procesom počas sezóny?

"Som maximálne spokojná. Chalani chcú na sebe veľmi pracovať, chcú napredovať, učiť sa nové veci. Toto sú ukazovatele, ktoré tvoria základ dobrého tréningu. V tíme sú samozrejme rôzne typy hráčov, niektorí sa vedia nahecovať viac, niektorí sú pokojnejší, ale do hromady vytvárajú správnu chémiu, ktorá sa vie potiahnuť. Určite boli za sezónu aj tréningy, kedy sa chalani "nevedeli vmestiť do kože", ale aspoň sa pri tom stále bavili :D " 

Na ktorý zápas budeš najviac spomínať?

"Naozaj neviem vybrať len jeden zápas. Z tých nešťastných zápasov nezabudnem na odvetu v Levoči, kde nám to nevyšlo a tiež semifinálový zápas na turnaji v Ostrave, kedy sme veľmi chceli poraziť maďarský Újepst, ale prestrieľali nás z diaľky, čím nás odsunuli iba do zápasu o bronz. Vtedy som naozaj na mojich hráčoch videla, ako veľmi ich tá prehra mrzí. Z tých pozitívnych vo mne utkveli tri zápasy. Prvý na domácom Memoriáli Jána Cellera, keď sme vo finále porazili Považskú Bystricu, čím chalani získali svoju prvú medailu. Ďalší je zápas na turnaji v Ostrave proti Albe Berlín, kedy sme mali pred zápasom so súpera veľký rešpekt a chalani ho vtedy totálne deklasovali dokonalou hrou, zabávali sa a vtedy naplno zúžitkovali takmer všetko, čo sa naučili v tréningoch. Posledný zápas je náš bronzový, kedy sme poctivou kolektívnou hrou a veľmi dobrou obranou dotiahli zápas do víťazného konca a mohli sa tešiť z medaile na Majstrovstvách Slovenska."

Čo považuješ za silnú stránku svojho tímu, a v čom ste naopak najviac v zápasoch strácali?

"Našou silnou stránkou je bojovnosť a zanietenie pre hru. Vďaka tomu, sme veľakrát dokázali aj so silnými súpermi hrať vyrovnané časti hry, aj keď bolo viac menej jasné ako zápas skončí. To, že sa nevzdávali a makali najviac ako mohli až dokiaľ im nedošli posledné sily. Taktiež nám hlavne ku koncu sezóny pomohla zónová obrana, v ktorej sa chalani našli a dokázali si v nej pomáhať, čím zneistili súperov útok. Najväčší problém nám robila fyzická sila a výška súperov, ktorých bol často problém zastaviť v hre 1 na 1 a v odstavovaní pri doskoku. Obranný doskok je vec, na ktorej budeme musieť pracovať aj naďalej, pretože tým často doslova darujeme súperovi ľahké koše."

Ktorých hráčov by si vyzdvihla za celú sezónu, za progres, nasadenie, dochádzku, tímovosť atď..?

"Nerada vyzdvihujem hráčov individuálne, preto to spravím veľmi stručne. Za progres by som menovala Miša Heleša, ktorý aj napriek tomu, že vymeškal dosť tréningov sa na pozícii pivota dosť posunul. Popri ňom menujem aj Sama Pabiša, ktorý ukázal svoj progres v druhej časti sezóny a vedel tím potiahnuť. Za nasadenie na tréningoch aj zápasoch vyzdvihujem kapitána Ondreja Nebusa. Ondro je ťahúň tímu, ktorý od každého vyžaduje, aby zo seba vydal maximum a neraz sa kvôli tomu dostáva do situácií, kedy mu je oponované. Za toto ho ale na druhú stranu obdivujem, lebo je to často nevďačná úloha. Spolu s ním za nasadenie a veľkú chuť zlepšovať sa vyzdvihujem Jura Repku, ktorý mal aj napriek nabitému programu a štúdiu takmer 100%-tnú dochádzku na tréningy. Riči Ďorďai mal smolu na zranenia a choroby, čím často vyšiel z tréningového procesu, avšak musím spomenúť jeho nie len mentálny prínos pre tím. Za dochádzku taktiež Oliho Michálika, ktorý zamakal na streľbe z diaľky a dokázal obranou často odstaviť z hry kľúčového hráča súpera. Z mladých hráčov vyzdvihujem Rafaela Tomíka, ktorý sa vo svojom kadetskom veku dokázal presadiť už aj v zápasoch a taktiež má ukážkovú dochádzku na tréningy. Takto by som dokázala menovať každého hráča z tímu, pretože každý jeden je dôležitý pre tím ako skladačka puzzle, ktoré do seba musia perfektne zapadať aby vytvorili jeden dokonalý celok."

MVP sezóny?

"Jedného hráča som vyššie nespomenula. Každému trénerovi by som dopriala mať v tíme hráča ako je Matúš Nebus. Má kvalitu na pozíciu podkošového hráča ale aj krídla, dokáže zahrať takmer všetko čo momentálne tím potrebuje. Má obdivuhodnú kondíciu a svojou pokornou povahou, popri ktorej ale neznáša prehry a nedôraz ostatných hráčov, je výborným komplexným hráčom, ktorý ťahal svoj tím celú sezónu. Pre tieto jeho hodnoty a spoľah na ihrisku aj mimo neho, ho menujem za MVP tímu Mladých mužov U23."



Pri družstve pôsobil aj asistent družstva Andrej Heleš, ktorého sme sa taktiež spýtali pár otázok.

Ako hodnotíš sezónu 2022/23?

"Hodnotím ju ako veľmi náročnú, ale zároveň náučnú. Náročná bola v tom, že sme hrali veľmi ťažkú súťaž "1.mužskú ligu", kde sme boli najmladším družstvom (väčšina našich chalanov mala 18 rokov) a ak by sa robilo aj hmotnostné porovnanie tak si dovolím tvrdiť, že náš priemer by bol najnižší :). Náučná bola v tom, že sme sa učili hrať proti agresívnej obrane, tiež ako zastaviť rýchle protiútoky súperov, aj ako si pomôcť v obrane a hoc sme veľa zápasov prehrali, tak sme sa výrazne zlepšili. Chalani sa naučili brániť zónovú obranu, pomôcť si pri clonách, tiež sme zlepšili prechod z obrannej polovice pri pressingu, zlepšili sme odstavovanie a doskok. Taktiež sme sa spoločne učili ako zvládnuť ťažkú prehru, ako si zobrať aj zo zlého zápasu pozitíva a motivovať sa na ďalší zápas. Keďže sme takmer všetky zápasy odohrali proti náročným a starším súperom, tak veľmi oceňujem mentálnu odolnosť chalanov a chuť vyhrať aj prehratú bitku. Slabou stránkou nášho družstva je výška a hmotnosť pivotov, a tiež nám chýbala lepšia úspešnosť streľby…najmä z čiary trestných hodov."

Na čom bude treba s vašimi hráčmi najviac popracovať do ďalšej sezóny ?

"Kondička, fyzická sila a dynamika, ball-handling - tak aby hráči lepšie videli pri rozohrávke čo sa deje na ihrisku, a úspešnosť trestných hodov."

Vyzdvihni troch hráčov z tímu.

"Matúš Nebus – za mňa je najkomplexnejším hráčom v tíme, vie hrať na rôznych pozíciách, je bojovný a vytrvalý.

Ondrej Nebus – oceňujem hlavne jeho prístup k tréningom a nasadenie. V družstve ukazuje jeho bojovnosť, rýchlosť, dobrú obranu, poteší ho dobrá prihrávka a aj troječka.

Michal Heleš – nie preto, že je to môj syn, ale oceňujem najmä jeho prístup v obrane… vypomáha v obrane, pravidelne odstavuje svojho hráča, ide na doskok a snaží sa vytláčať útočiaceho hráča."



K sezóne sa vyjadril aj MVP mladých mužov Matúš Nebus:

Ako hodnotíš celú sezónu 2022/23? 

"Myslím si, že nám ako družstvu táto sezóna veľa dala a určite sme sa zlepšili. Hrávali sme proti skúseným hráčom a bolo zaujímavé sledovať, ako si vedia poradiť s rôznymi situáciami v zápase, či už ohľadom taktiky alebo samotnej hry, ako sa vedia napríklad v zlomku sekundy správne rozhodnúť či streliť alebo prihrať. Taktiež sme sa často museli vysporiadať s rôznymi typmi obrán (pressing, zóna,...) a časom sme sa naozaj aj trochu naučili, ako na ne. Čiže v tomto nám to pomohlo, a aj keď sme veľa prehrávali, získavali sme skúsenosti a o to viac sme sa potom mohli tešiť z vyhratých zápasov."

Na ktoré zápasy budeš rád spomínať a prečo?

"Jednoznačne na tie vyhraté. Začalo to prvou výhrou doma proti Levoči a užil som si aj celý turnaj v Ostrave a Final Four vo Svite. Dokázali sme sa správne namotivovať a v zápasoch sme nechali všetko. Ku koncu sezóny sme ukázali, že vieme byť tým družstvom, ktoré v zápase vedie a svoje vedenie stále navyšuje (predtým sa nám často stávalo, že sme zápas dobre začali, ale nevedeli sme dobrú hru a bodový náskok udržať)."

Ako vnímaš to, že ťa trénerka zvolila MVP, čím si myslíš, že si to dosiahol?

"Samozrejme ma to veľmi teší, možno je to tým, že som bol použiteľný na dvoch postoch (pivot a krídlo), alebo na oboch koncoch ihriska.

Na záver by som sa chcel takto poďakovať spoluhráčom, trénerom a všetkým, čo nás sledovali a podporovali za peknú sezónu :) "



Hráči, ktorí nastúpili v aspoň jednom zápase v tejto sezóne (za menom súčet strelených bodov v sezóne):

NEBUS Matúš 271, REPKA Juraj 230, NEBUS Ondrej 176, ĎORĎAI Richard 108, MICHÁLIK Oliver 72, PABIŠ Samuel 66, HELEŠ Michal 61, TOMÍK Rafael Ján 51, BRIATKA Dávid 42, MINÁRIK Ján 25, GREGUŠ Adam 24, STRUČKA Peter 3, ZÁVODSKÝ Richard 2, NOVÁK Enrico.

Rozpis zápasov

Prečítajte si tiež

archív novinek
Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - DIEVČATÁ

V sobotu odohrali staršie minižiačky dva zápasy nadstavby o umiestnenie na turnaji vo Vrábľoch.

Aktuálne 7.5.2024

REPORT MLÁDEŽE - 4.5.2024 - CHLAPCI

V sobotu odohrali mladší minižiaci dva zápasy na turnaji v Bratislave.

Aktuálne 6.5.2024

Výsledkový sumár | 4.5.2024

Minikategórie majú za sebou ďalšie zápasy, z výhry sa tešili iba dievčatá.

Aktuálne 3.5.2024

Program zápasov | 4.5.2024

V sobotu odohrajú naše mládežnícke tímy zápasy na palubovkách súperov. Držíme palce.

Mercedes  DMD  Mesto Trenčín  Bassta  SunBus  Biohem  zts  lizard  Antes  GreenWay  Farma Kameničany  Qex  Trenčiansky Štandard  Kúpele Trenčianske Teplice  Araver  Yellow Point  JUMA  Lucka