Aktuality - archiv 13.7.2010

Ak nebude fungovať kolektív, jednotlivci nám nepomôžu

Tréner AS Adrián Guľa si dáva jediný cieľ, chce poblázniť hráčov

Napriek ohrozenému štartu sezóny pre spory medzi Slovenským futbalovým zväzom a Úniou ligových klubov sa prvé mužstvo AS Trenčín pripravuje na víkendový súboj proti nováčikovi SFM Senec, akoby sa nič nedialo. Myšlienky hráčov, ale najmä realizačného tímu, smerujú k úspešnému vykročeniu do nového ročníka I. ligy. My vám prinášame rozhovor s trénerom Adriánom Guľom.

Len prednedávnom sa skončila jarná časť uplynulej sezóny a už vás opäť čaká kolotoč majstrovských zápasov...
Prebehlo to pomerne rýchlo. Ja sa však nesťažujem. Dovolenky boli krátke a preto verím, že sme nevypadli z rytmu. Pokúsili sme sa zabudovať nových hráčov. Dúfam, že Ďuriš, Šemrinec, Mondek, Mišák, Holúbek, Mazáň zapadnú do tímu tak ako potrebujem a zvýšia úroveň našej hry. Chceme sa posunúť ďalej a byť úspešní.

Uplynulé mesiace naznačili možnosti tímu. Gro mužstva zostalo pokope, ale predsa len prišla určitá obmena. Ako sa to celé vyprofiloval ohľadom tlaku na jednotlivé posty?
Tím je silný. Okrem tých, čo som už spomínal, prišli späť z hosťovania Depetris a Peciar. Bude veľmi dôležité, ako chalani pochopia svoje úlohy. Dnes aj Torres sedel na lavičke a Španieli sa stali majstrami sveta. Taktiež Fabregas bol pripravený nastúpiť, keď ho tím potreboval a práve vtedy ukázal svoju veľkosť. Hráči musia pochopiť, že máme kvalitný tím. Hrať môžu iba jedenásti. Bude teda len na nás tréneroch, aby sme to skĺbili. Tím musí ísť od zápasu k zápasu s určitou dávkou sebavedomia, no poriadnou dávkou pokory.

Do akej miery máte predstavu o základnej jedenástke na sobotňajšie prvé kolo?
Tak na osemdesiat percent. Mám svoje skúsenosti a viem, že udiať sa môže čokoľvek. K zmene rozhodnutia vedie aj prístup hráča na poslednom predzápasovom tréningu. Chalani to už zažili. Musia byť koncentrovaní na každú jednu minútu. Ak hráč nepracoval ideálne na tréningu, nemáme istotu, že iné to bude v zápase. Mám predstavu o takmer ideálnom zložení, no stále si nechávame voľné ruky. V prvom zápase potrebujeme byť úspešní. Verím, že vyberieme jedenástku ochotnú drieť za Trenčín.

Príchody a aktuálna forma hráčov môže meniť aj herné rozostavenie. Na čo sa môžu fanúšikovia tešiť v tomto prípade?
Rovnako ako predtým vychádzame z typológie hráčov. Pravdou je, že máme pretlak v strede. Verím, že zvolíme taký systém a chlapcom dáme také úlohy, ktoré im budú sedieť. Systémovo je jedno, či to nazveme 4-3-3 alebo 4-5-1. Ide o úlohy, ktoré chalani dostanú.

Ako vnímate atmosféru v kabíne, začína hustnúť?
Ešte to nie je to pravé. Verím, že do konca týždňa sa to zmení. Dúfam, že ide o ticho pred búrkou.

Ako hodnotíte prípravu na nový ročník?
Bolo tam všetko. Vynikajúce zápasy s Nitrou, Senicou a Slováckom. Mužstvo ukázalo obrovský potenciál. Dobre však, že prišla aj facka, či už to bolo s Novákmi alebo naposledy proti Zlínu.

Máte k dispozícii lepší tím ako váš predchodca pred rokom?
Verím tomu, že bude lepší, Hráči prechádzajú vývojom, sú skúsenejší. Vystužili sme to Ďurišom, Depetrisom a Peciarom. Kvalita prišla aj z dorastu. Chlapci to môžu poriadne zamotať. Verím, že aj ostatní budú výkonnostne napredovať.

Vieme kto by mal byť ťahúňom. Mále ale nejakého „čierneho koňa“, ktorý by mohol prekvapiť?
Vsádzam na tím. Akonáhle to pôjde mužstvu, vyskočia aj chalani. Bezpochyby viacerí majú veľký potenciál. Ak však nezaberie tím, môžeme zabudnúť na individuálne výkony. Na jar kabína potiahla Štefánika a Salinasa do dimenzií, v ktorých zaujali. Sami by však nič nedokázali.

S čím budete spokojný na konci sezóny?
Aby chalani boli schopní pracovať ako kolektív. Aby mali pred sebou cieľ a aby som cítil, že ho chcú splniť. Túžim ich dohnať k tomu, aby chceli napredovať a posúvať sa vyššie.

A výsledkovo...?
Nechcem si stavať vzdušné zámky. Situácia a kvalita nám dáva priestor urobiť maximum pre úspech.

Autor: mg
Rozpis zápasov
4:0 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 27. kolo, 13.4.2024
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce
17:30 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 18.4.2024

Kupusovič | Musíme nadviazať na výkon z predošlého zápasu

Náš tím spod Čákovho hradu čaká koncom týždňa vstup do druhej polovice...

Fanúšikovia 18.4.2024

Fanúšikovia | Počas prestávky ligových zápasov prichádza Pepsi trefa

AS Trenčín prináša v spolupráci s partnerom pitného režimu klubu novú...

ASTV 16.4.2024

Gól mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších gólov za mesiac marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Gól mesiaca v ročníku...

ASTV 16.4.2024

Zákrok mesiaca | ASTV prináša päť najkrajších zákrokov mesiaca marec

ASTV vám prináša ďalšie pokračovanie ankety Zákrok mesiaca. Pozrite si...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa