Aktuality - archiv 15.12.2012

V prvom rade nás teší herná kvalita, povedal Guľa

Adrián Guľa: "Toto mužstvo má jeden veľký cieľ. Tou je každodenná tvrdá práca. Dobre vieme, že ak niečo podceníme, čaká nás tvrdá facka"

Napriek odchodom viacerých dôležitých hráčov nestratil náš tím svoju tvár. Aj v prvej polovici aktuálneho ročníka sa zverenci trénera Adriána Guľu prezentovali atraktívnym futbalom, ku ktorému pridali 28 bodov za sedem víťazstiev a rovnaký počet remíz. Šéf realizačného tímu nám v nasledujúcich odpovediach zhrnul uplynulých deväťnásť kôl jesene.

Pred dvoma týždňami sa skončila jesenná časť Corgoň ligy. Aká bola?
"Futbal nevnímame ako čierno-biely, ale pozeráme sa naň z viacerých uhlov. V prvom rade nás teší herná kvalita, ktorú sme predvádzali. Všetci vieme, kde sme boli v letnom prípravnom období. Odišli nám hráči a potrebovali sme opäť naštartovať v kabíne proces, ktorý by prenášal pozitívnu energiu do hľadiska nielen nášho štadiónu. Dobré je, že chlapci sami seba presvedčili o svojej konkurencieschopnosti."

Pociťujete nárast hráčskej výkonnosti?
"Podarilo sa nám pripraviť zrelých hráčov pre iné kluby. Takých, ktorí boli prichystaní na vyšší stupeň súťaží. Naviac sme boli schopní zvýšiť výkonnosť jednotlivých hráčov, ktorí u nás zostali a patria do trenčianskej liahne. Jasným príkladom je Depetris. Hráč, nad ktorým mnohí lámali palicu. Mužstvo, tréneri aj klub mu dali dôveru a on ju vrátil späť."

Na trenčiansky štadión chodili na slovenské pomery pekné návštevy. Podarilo sa fanúšikom stotožniť s filozofiou klubu?
"Domáce návštevy a ich reakcie boli na jeseň vynikajúce. Trenčianski fanúšikovia začali futbal vnímať inými očami ako sme boli zvyknutí v predchádzajúcich rokoch. Pochopili, akým spôsobom chceme napredovať. Vidia, čo všetko hráči zo seba vydajú. Chalanov teší, že aj keď im odmenou nie vždy boli body, ale potlesk fanúšikov nechýbal. Jednou z našich úloh do budúcna je skĺbiť uznanlivý potlesk našich priaznivcov a výraznejší bodový zisk."

Pred sezónou odišlo niekoľko dôležitých tvári. Prezentujete ako tréner, ktorý má rád výzvy. Nahradiť ich teda bolo pre vás istotne jednou z nich.
"Rád by som pripomenul, že naša práca spočíva vo výzvach a nie obavách. Chalanom sme verili. Príležitosť dostali tí, ktorí na svoju šancu čakali. Verili sme, že tímovosťou dokážeme nahradiť každého. To sa nám podarilo, čo považujeme za úspech. Stále v chlapcoch vidíme potenciál, aby sa zlepšovali."

Ktorí hráči boli nosnými?
"Stopercentne sme sa mohli opierať o Volešáka. Spolu s ním tvorili os tímu ďalší hráči. Výbornú prácu odvádzal Kleščík, posun vpred nastal u nového muža kabíny Ivána Díaza. Dôležitú úlohu zohrali Lobotka so Štefánikom. V polsezóne sme sa mohli opierať o genialitu Depetrisa v zakončení. Dobrým spôsobom sa prezentoval Mondek, kvalitu si udržali Čögley s Godálom. Smerom dopredu sa posunul Holúbek. Stále sa bavíme o tímovosti a jednotlivci môžu rásť iba vtedy, ak sa dodrží tímový duch."

David Depetris nástrelom šestnástich gólov stanovil nový strelecký rekord jesene. Možno ešte niečo dodať na jeho adresu?
"David všetko povedal svojim prístupom. Využil potenciál celého kolektívu a vďaka tomu mohol byť úspešný. Nie je to iba o góloch, je to aj o práci v kabíne. Bol veľkou oporou pre Ívana Díaza pri aklimatizácií v novom prostredí."

V septembri sa do klubu z Ukrajiny vrátila dvojica František Kubík a Adi Fanendo. Pod vašim vedením odišli do sveta. Vrátili sa skúsenejší?
"Určite prišli iní hráči. Na Ferovi bolo cítiť, že je vyhratejší a skúsenejší. Jeho vstup do tímu bol jednoduchší ako Adiho. Ten nebol dostatočne vyhratý. To však nezanemená, že to bude takto aj naďalej. Pred nami je zimná príprava a je na každom ako tvrdo bude pracovať."

V domácom prostredí sme stratili veľa bodov, čo v minulej sezóne neplatilo. Podarilo sa súperom dokonale prečítaš trenčiansky štýl hry?
"Náš herný štýl je čitateľný a mužstvá sa už na nás vedeli pripraviť. Musíme priniesť impulzy, ktoré nám dopomôžu priviesť zápasy do víťazného konca. Na druhej strane nás potešilo, že súperov sme nepúšťali do nebezpečných kontraútokov. Doma sme si viackrát udržali čisté konto, čo znamená, že sme zlepšili prácu po strate lopty. Stále máme rezervy v efektivite. To, že ku nám súperi chodia brániť, a že sa zabarikádujú a tešia z remízy považujeme za príjemné."

Jedenásť bodov na ihrisku súpera je však potešiteľných...
"V prvom rade potešil spôsob hry, akým sme sa prezentovali. Z prvej sezóny sme sa poučili a to nie je iba fráza. Sebadôvera sa prejavila v samotných stretnutiach a dokázali sme v každom zápase ísť za víťazstvom. Otvorenú partiu sme hrali aj u tých najsilnejších tímov, hoci nie vždy to slávilo úspech."

V médiách nás prirovnávajú trochu odvážne k Barcelone. Vnímate tento fakt?
"Noviny príliš nečítam. Nikdy sme nič také nepovedali a ani sa netúžime porovnávať. Nechceme tým zakrývať, že nás to neteší, ale pochvaly tohto typu nie sú prioritou. Viac nám lichotí rešpekt súperov."

Druhé miesto po jesennej časti sme mali na dosah. Mrzí vás, že ste oň prišli v nadstavenom čase zápasu so Senicou?
"Za realizačný tím môžem povedať, že sme v prvom rade chceli zvíťaziť. Dôležité však je, kde budeme na konci sezóny. Súťaž je maratónom na dlhú trať, sme iba v polovici a máme toho pred sebou ešte dosť zápasov. Ak by sme boli o niečo vyššie, možno by sa nám ľahšie zimovalo. Viac ako druhé miesto nás mrzí strata bodov zo zápasov, kde sme herne dominovali."

Situácia v tabuľke je veľmi vyrovnaná. Máme európske ciele?
"Toto mužstvo má jeden veľký cieľ. Tou je každodenná tvrdá práca. Dobre vieme, že ak niečo podceníme, čaká nás tvrdá facka. Čo z toho vzíde na konci sezóny ešte uvidíme. Nechceme lietať v oblakoch."

Autor: mj
Rozpis zápasov
NIKÉ LIGA, 24. kolo, 16.3.2024
AS Trenčín - MFK Skalica
15:00 Banská Bystrica
NIKÉ LIGA, 25. kolo, 30.3.2024
MFK Dukla Banská Bystrica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 17.3.2024

Bondarenko | V zápase nám chýbala energia, ktorá by nám pomohla vyhrať

Náš tím sa v 2. kole nadstavbovej časti skupiny o udržanie predstavil...

ASTV 16.3.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu Niké ligy proti MFK Skalica

ASTV vám prináša zostrih z nadstavbovej časti Niké ligy proti MFK Skalica (1:3).

ASTV 16.3.2024

ASTV | Tlačová konferencia po zápase Niké ligy proti MFK Skalica

ASTV vám prináša tlačovú konferenciu po zápase nadstavbovej časti Niké ligy...

A-tím 16.3.2024

Niké liga | Domáca prehra proti Skalici

Zverenci trénera Iliju Stolicu prehrali v zápase nadstavby Niké ligy proti MFK Skalica 1:3, keď o...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  www.tcld.net  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  https://www.tcld.net/  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  bahis