Fanúšikovia 29.7.2015

Vyhlásenie klubu k udalostiam súvisiacich s prvým zápasom proti Steaue

Vyhlásenie klubu AS Trenčín k udalostiam súvisiacim s prvým zápasom druhého predkola Ligy majstrov AS Trenčín – FC Steaua Bukurešť v Žiline.

Prvý zápas z dvojice stretnutí proti rumunskému klubu FC Steaua Bukurešť sprevádzali udalosti, s ktorými neboli spokojní nielen fanúšikovia nášho klubu. Spokojný s riešením viacerých situácií nebol ani náš klub. Preto sme sa aj pod vplyvom ďalších udalostí z minulosti rozhodli podstúpiť všetky krízové momenty podrobnej analýze so snahou nájsť východiská pre budúcnosť.

Prvou otázkou, na ktorú sme hľadali odpoveď, bol transparent s prečiarknutou svastikou. Ten delegát zápasu napokon po konzultácii nepovolil zverejniť. Futbalový klub AS Trenčín preto zaslal fotografiu transparentu organizácii FARE, ktorá spolupracuje s UEFA, FIFA a Európskou komisiou v záujme potlačenia diskriminácie v európskom futbale. V oficiálnom stanovisku FARE sa uvádza: „S poľutovaním počúvame, že váš klub mal problémy so zverejnením podobného transparentu. V tomto prípade ide o pozitívne posolstvo solidarity, ktoré nemá nič spoločné s chápaním svastiky ako je uvedená v našej brožúrke (extrémistických symbolov).“ Organizácia FARE nás následne upozornila na procedurálne záležitosti spájané s prezentáciou fanúšikov a pre budúcnosť nám ponúkla pomoc pri komunikácii s UEFA v obdobných prípadoch. Všetky prezentácie fanúšikov musia byť v dostatočnom predstihu komunikované s delegátom zápasu.

Na problém so zverejnením transparentu sa následne viaže zásah bezpečnostnej služby. Futbalový klub AS Trenčín považuje jeho prevedenie za zbytočné a necitlivé. Uvedomuje si však, že veľká časť zodpovednosti je na strane klubu. Touto cestou sa chce ospravedlniť dotknutým jednotlivcom. Práve tento moment nám ukázal, že napriek nadštandardnej komunikácii najmä s aktívnym fanúšikovským spektrom treba v tejto aktivite ešte intenzívnejšie pokračovať. Klub AS Trenčín v tomto prípade pripravuje ďalšie kroky, o ktorých bude informovať nielen na stretnutí so zástupcami fanúšikov z občianskeho združenia Légia Laugaricio, ale aj prostredníctvom klubového webu. V tomto smere však chceme zároveň upozorniť na to, že klub nebude akceptovať ničenie zariadenia štadióna, tak ako tomu bolo následne v Žiline.

Tretím problémom, ktorý klub bude v budúcnosti zvládať na vyššej logistickej úrovni, je preprava fanúšikov na stretnutie. Každú cestu organizovanú na zápasy mimo Trenčína budeme dopredu konzultovať so zástupcami fanúšikov a polície. Preprava fanúšikov dostane dopredu svoj jasný harmonogram a pravidlá. V tejto otázke treba dodať, že napriek akejkoľvek situácii nebudeme v budúcnosti akceptovať poškodzovanie autobusov. Klub AS Trenčín je dnes nútený okrem dotovanej dopravy na zápas do Žiliny uhradiť škodu na jednom z autobusov v hodnote takmer 1500 €. Zatiaľ neznáma osoba poškodila sedačky a odkladací priestor na autobuse, ktorý mal návrat do Trenčína cez Nemšovú.

Na záver musíme dodať. Neteší nás fakt, že fanúšikovia AS Trenčín boli neraz označení za problémových. Sme klubom, ktorý sa snaží poznať svojich fanúšikov, komunikovať s nimi a hľadať spoločnú cestu. Spoločnú cestu v dobrom, keď naše úspechy prinášajú všetkým generáciám verných radosť, ale aj v zlom, keď sa práve od podpory z tribún vie mužstvo a klub odraziť k úspechom. Veríme, že toto stanovisko bude krokom k ďalšej otvorenej komunikácii a spolupráci.

Autor: astn
Rozpis zápasov
1:2 Štadión Sihoť
NIKÉ LIGA, 28. kolo, 19.4.2024
AS Trenčín - FC Košice
18:00 Skalica
NIKÉ LIGA, 29. kolo, 27.4.2024
MFK Skalica - AS Trenčín
Facebook

Prečítajte si tiež

archív novinek
ASTV 23.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti FC Spartak Trnava

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti FC Spartak Trnava (2:2).

ASTV 22.4.2024

ASTV | Zostrih zo zápasu ligy U19 proti FC Petržalka

ASTV vám prináša zostrih zo zápasu I. ligy U19 proti FC Petržalka (1:0).

Fotogalérie 21.4.2024

Fotogaléria | Zápas Niké ligy proti FC Košice

Fotogaléria Petra Kapustu zo zápasu 6. kola nadstavby Niké ligy proti FC Košice (1:2).

A-tím 21.4.2024

Kozlovský | Neviem, čo na to povedať

Po víťaznom zápase proti Zlatým Moravciam prišla domáca prehra proti FC Košice. Zverencom trénera Iliju...

Tipsport SK  macron
 Fitshape  vanStyn  Mesto Trenčín
 Mercedes Benz  Heineken  Smoker  slovlak  mattoni  monolit  aarsleff  msport  laugaricio  proreco  magnus  TSS Group  ramirent  keraming  Jaaa